понеділок, 8 жовтня 2012 р.

кінний спорт


Кінний спорт набуває все більше і більше шанувальників: кінноспортивні змагання приваблюють величезну кількість глядачів, верхова їзда стає все більш популярною і як один з видів відпочинку. Багато хто хоче долучитися до цього заняття, але не знають, з чого і як почати. Спробуємо з цим розібратися.


 Чим пояснюється популярність верхової їзди?
 Для міського жителя верхова їзда - один зі способів зняти стрес і втому, повністю відключитися від повсякденних проблем і турбот, а також поліпшити свою фізичну форму. Крім того, це можливість побути на природі (при польовій їзді), а іноді і знайти нових друзів (особливо в кінних походах). Крім того, верхова їзда покращує поставу, робить позитивний вплив при захворюваннях нервової системи, поліпшує роботу серцевого м'яза. Але головне, безсумнівно, - це той позитивний емоційний заряд, який людина відчуває від спілкування і контакту з конем.
 У якому віці можна починати займатися верховою їздою?
 До п'яти років дитина може лише "кататися" на коні. До трьох років - в сідлі разом з дорослим, з трьох до п'яти - сидячи верхи самостійно, тримаючись за гриву або сідло. У чотири роки дитина здатна, сидячи на конях, виконувати прості вправи, триматися в сідлі на короткій рисі за умови, що кінь тримає під узци хто-небудь з дорослих. У 5-6 років дитину можна віддати в поні-клуб. У цьому віці малюки вже здатні навчитися "їздити" верхи, тобто правильно управляти конем. Головна вимога - малюк повинен діставати ногами до стремен і знати поняття "право" і "ліво". У Москві поні-клуби є в КСК "Бітці", в "Измайлово" в "Сокоросе", в ЦСКА, при московському зоопарку, на деяких стайнях. У групи верхової їзди на великих конях набирають дітей, які досягли 10-12 років. Якщо ви прагнете досягти високих результатів у кінному спорті, звичайно, буде потрібно не один рік занять та тренувань. І, відповідно, чим раніше ви почнете займатися, тим вищого рівня майстерності зможете досягти. Якщо ж мова йде не про професійні заняття, то верхніх обмежень за віком для верхової їзди немає. Відповідну конячку можна підібрати людині будь-якої комплекції і фізичної форми.
 Де краще починати займатися верховою їздою?
 Якщо ви хочете навчитися їздити правильно, краще почати з індивідуальних занять в манежі під керівництвом досвідченого тренера: він буде займатися безпосередньо Вами, відразу ж виправить помилки у посадці і техніці їзди.Альтернативою можуть бути групові заняття з верхової їзди (в спортивних групах або за абонементом). Часто такі заняття ділять на цикли. Перший цикл - для новачків, під час нього пояснюють техніку безпеки при їзді верхи, вчать чистити і сідлати коня, їздити кроком і риссю. У другому циклі вас познайомлять з їздою кроком, риссю і підготують до галопу - відпрацюють разом з вами підйом коня в галоп. Третій цикл передбачає оволодіння навичками їзди усіма аллюрами. Кожен цикл включає приблизно 10 занять. Уроки верхової їзди, що проводяться в манежі або на плацу, найменш небезпечні для початківця наїзника. Освоївши ази верхової їзди, можна зайнятися конкуром (видом кінного спорту, в якому вершник на коні долає від 6 до 13 різних перешкод, розташованих по певному маршруту), виїздки (участь наїзника з конем у скачках на іподромі), джигітовки (виконанням наїзником на біговій або стрибків коні різних гімнастичних вправ) та ін Групи з такою програмою існують у всіх великих КСК. Можна, звичайно, ходити і в звичайний прокат коней, але в такому випадку слід врахувати ймовірність того, що вам не приділять тієї уваги, на яку ви розраховуєте, не вкажуть на помилки в посадці. А виправляти вже сформовану неправильну посадку, до якої ви звикнете, буде згодом набагато складніше. Якщо до того ж ви виберете прокат по полях і лісах, то зростає ймовірність нещасного випадку при падінні з коня при невпевненою посадці і неправильній техніці їзди. Слід врахувати кілька визначальних чинників у виборі клубу для навчання верховій їзді:
 його місце розташування - наскільки зручно вам до нього добиратися;
 вартість занять (залежить в основному від бажаного рівня підготовки; до того ж індивідуальні заняття коштують дорожче групових);
 умови занять (наявність закритого манежу, роздягалень і т.д.);
 кваліфікацію тренерів;
 кількість і рівень виезженності коней.
 Як швидко навчитися їздити верхи?
 Те, наскільки швидко ви навчитеся їздити верхи, цілком залежить від вашого бажання, здібностей, посидючості, фізичної підготовки, від місця занять, кваліфікації тренера, кількості занять і т.п. У середньому придбати основні навички верхової їзди і досить впевнену посадку можна за кілька місяців постійних (не менше 2-х разів на тиждень) занять. При заняттях за системою 3-х циклів, описаної вище, навчання займає близько 3-х місяців. Після початкової підготовки можна просто їздити для душі, поступово набираючись досвіду, або зайнятися кінним спортом професійно. А межі вдосконаленню майстерності, як відомо, немає.
 Що потрібно для занять верховою їздою?
Якщо ви не впевнені, що будете довго займатися верховою їздою, а хочете просто спробувати, - для перших занять краще нічого спеціально не купувати. Підійдуть звичайні тренувальні штани без швів і чоботи з неріфленой підошвою і невеликим каблуком, бажано без шнурків. На руки краще надіти рукавички (підійдуть самі звичайні бавовняні), оскільки з незвички руки можна стерти про привід. Якщо ж згодом ви вирішите продовжити заняття, слід придбати бриджі, чоботи для верхової їзди або черевики з крагами, а також спеціальні рукавички для верхової їзди. Для дітей обов'язкові каска або шолом.
 Як порозумітися з конем
 Навіть хороший наїзник впорається не з будь-конем, оскільки у кожного коня свій темперамент, характер, вдачу, особливі звички. Одного коня важко змусити рушити з місця, іншого - складно утримати. Враховувати потрібно і те, що кожну конкретну коня по-різному заїжджали (навчали реагувати на засоби управління), тому одні і ті ж команди вершника у різних коней можуть викликати неоднакові відповідні дії. Наприклад, якщо наїзник сильно натягне привід, то один кінь зупиниться, інша здасть назад, а третя "стане на свічку". Саме тому для накопичення досвіду хоча б на початку навчання бажано їздити на різних конях. Інакше, звикнувши до одного коня і показуючи гарні результати їзди на ній, ви можете зазнати невдачі, опинившись верхи на інший. Чим частіше заняття при навчанні верховій їзді, тим вищий результат. Для закріплення навичок бажано їздити верхи не менше двох разів на тиждень. Для початку достатньо їздити по півгодини на день, потім слід збільшити час манежній їзди до години. Майте на увазі, що їзда в манежі - це велике фізичне навантаження. Особливо це відчувається на початковій стадії навчання - на наступний день після заняття обов'язково будуть хворіти незвичних до такому навантаженні м'язи. Польова їзда, на відміну від манежній, - це швидше відпочинок і для вас, і для коня. Однак оскільки на природі коня ведуть себе набагато активніше, тут можливі різні непередбачувані ситуації, до яких ви повинні бути готові. Тому виїжджати в поля можна, лише знайшовши навички їзди і міцну посадку. Техніка польовий їзди відрізняється від манежній. Нерідко вершники чергують польову і Манежну їзду, відпочиваючи і розслабляючись в полях (але не втрачаючи при цьому контролю над конем) і серйозно працюючи на манежі.Коли ви будете досить впевнено почувати себе верхи на різних конях, на різних аллюрах (при їзді кроком, риссю, галопом) і в різних умовах (на манежі, у полі), можна вибирати для себе подальший напрямок занять виходячи з цілей, яких ви хочете досягти. Це може бути просто оздоровча їзда на коні, кінні походи, програми, відпочинок для душі. Якщо ж ви не мислите свого майбутнього без кінного спорту, то потрібно переходити в спортивну групу або займатися з тренером індивідуально за що цікавить Вас напрямку. У таких випадках, як правило, практикуються заняття на одній, найбільш відповідною вам коні. Краще, якщо це ваша власна або взята в оренду коня.
 Безпека при верховій їзді
 Серед усіх видів спорту на частку кінного доводиться порівняно небагато травм. Кінь за своєю природою тварина ласкаве і чуйне, покірне і виконавче. Швидше полохливе, ніж агресивна, в природних умовах при небезпеці рятується втечею. У той же час фізично це дуже сильна тварина, наділена природою потужними засобами захисту від ворогів: зубами і копитами і дивно швидкою реакцією. У зв'язку з цим не можна забувати, що при невмілому поводженні з конем або під впливом зовнішніх чинників, вона може повести себе небажано і вийти з підпорядкування. Тому неможливо повністю виключити нещасні випадки при заняттях верховою їздою. Хоча травми в кінному спорті порівняно рідкісні, але більша їх частина - це важкі ушкодження. Серйозність травм у вершників може пояснюватися значними прискореннями, що розвиваються при їзді. Так, падіння з коня на галопі по швидкості можна порівняти з вільним падінням з 3-метрової висоти. Найбільш важкі травми, такі як переломи кісток та хребта, можна отримати при ударі об перешкоду або при попаданні під коня. Однак при умілому поводженні з конем і дотриманні певних запобіжних заходів ймовірність отримання травми можна звести до мінімуму.
 Власна коня ...
Останнім часом тримати власного коня стало модно і престижно. Досить часто забезпечені люди набувають коней, не особливо вникаючи в питання їх змісту, перш за все прагнучи похвалитися високопорідний скакунами перед своїми знайомими. Або заводять їх для дітей, не замислюючись, що кінь - це не кішка або собака, а тварина, дуже складне в змісті і відході. У результаті господарі навіть до дорогої коні, наприклад до ахалтекинской жеребця, ставляться як до іграшки, а тому не можуть впоратися з твариною і в результаті продають його. Буває й так, що хороший наїзник набуває кінь для занять, віддає їй багато часу і сил, звикає до неї. Але через брак фінансів змушений все одно розлучитися з твариною, що викликає психологічну травму і у власника, і у коня. Тому перш ніж зважитися на покупку коня, ретельно зважте всі "за" і "проти", оцініть критично, чи вистачить у вас сил і засобів для догляду за нею і її змісту. Варто коня в середньому 1000-2000 у.о. (Розкид цін - від 500 до 5000 у.о.) Зміст Коні у Москві обходиться в середньому від 500 до 1000 у.о. на місяць (постій - від 250 у.о. плюс витрати на ветлікаря, коваля, коновода, підгодівлі); в Підмосков'ї - від 300 у.о. в місяць. Якщо ваш щомісячний дохід не перевищує суму, потрібну для утримання коня, хоча б в 2 рази, краще від цієї затії відмовитися. Для початку краще взяти коня в оренду на певний термін (тоді кінь не стає вашою власністю, але їздите на ній тільки ви). Вартість оренди коня становить 200-400 у.о. в місяць. Потрібно віддавати собі звіт в тому, що ви берете на себе відповідальність за живе істота не на місяць чи рік, а на довгі роки (коні в середньому живуть близько 25-30 років), що кінь - не іграшка, яку можна викинути, коли вона набридне.

"Іпотерапія" - фізіотерапевтичне лікування, засноване на нейрофізіології, що використовує коня і верхову їзду. Кінь (hippos - грец.) При русі кроком виступає в ролі "терапевтичного посередника" для вершника, передаючи рухові імпульси, аналогічні руху людини при ходьбі. Дане рухове дія викликає відповідну реакцію пацієнта: нормалізується м'язовий тонус, координація рухів.Чудово піддаються лікувальної верхової їзди (ЛВЕ) хвороби, які традиційно прийнято відносити до так званих "хвороб регулювання": шлунково-кишкові та серцево-судинні захворювання, у тому числі постінфарктна стану. Регулярні заняття ЛВЕ благотворно впливають на весь організм в цілому, нормалізуючи діяльність центральної нервової, серцево-судинної і травної систем. Особливо ефективною і дієвою ЛВЕ виявилася в реабілітаційній практиці з дітьми, що страждають такими важкими, практично невиліковними захворюваннями, як дитячий церебральний параліч, олігофренія (синдром Дауна), ранній дитячий аутизм. Спостережувані терапевтичні ефекти безпосередньо пов'язані з чудовим, унікальною властивістю іпотерапії одночасно надавати позитивний вплив на фізичну, інтелектуальну і психосоціальну сферу людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар